Zupa jarzynowa z łososiem

W tym przepisie można dostrzec węgierskie inspiracje. I nie jest to przypadek. Inspiracji szukałem właśnie w kuchni naddunajskiej. To zupa, ale właściwie spokojnie może pełnić rolę dania głównego.

Składniki :

– 300 g kapusty

– 1 czerwona papryka

– 800 ml wywaru , najlepiej rosołu

– 100 – 150 mln śmietany

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– masło

– sól

– pieprz

– szczypior

– pół łyżeczki kminku

– 3 małe ostre papryczki

– cytryna

– 400 – 500 g świeżego łososia

Kapustę i paprykę kroimy w paski. Rozgrzewamy masło. Dokładamy poszatkowaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy troszkę się zeszklą dodajemy kminek i drobno posiekane papryczki. Teraz do tej bazy wędrują papryka i kapusta i za chwile całość zalewamy wywarem. Gotujemy do czasu aż papryka i kapusta będą miękkie. Zajmie to kilka minut.

W czasie gdy warzywa miękną gotując się kroimy łososia w kostkę o 1,5 cm bokach (może być inny rozmiar, ale taki chyba najlepiej pasuje). Skrapiamy delikatnie rybę sokiem z cytryny. Gdy zupa jest już gotowa dolewamy śmietanę, patrząc by się nie zważyła.  Do gorącej zupy wkładamy łososia – nie zagotowujemy. Porcję zupy posypujemy pokrojonym szczypiorem.

Zupa w tej wersji jest smaczna i ostra, naprawdę ostra. Jeśli ktoś nie lubi takich smaków może zastąpić ostre chili słodką papryką w proszku.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-08-26

Related Post

Hello Awin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *