Terrina z warzywami

Terrina jest prosta w przygotowaniu, a wygląda naprawdę dobrze i znakomicie smakuje. To propozycja nie tylko dla tych , którzy nie jedzą mięsa, ale przede wszystkim dla miłośników wypieków i warzyw. Okres letni to czas gdy składniki do naszej potrawy znaleźć możemy bez żadnego problemu na  każdym bazarze.

Składniki :

– 1- 2 marchewki (1 jeśli jest duża)

– 2 papryki

– 20 dag fasolki szparagowej

– ½ cukinii

– cebula

– 6 jajek

– ¾ szklanki mąki

– 6  łyżek tartej bułki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 5 dag masła

– oliwa

– sól

– pieprz

– masło, bułka tarta do formy

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Warzywa, czyli cukinię, marchewkę i paprykę, należy pokroić w kostkę. Fasolkę kroimy w niewielkie kawałki. Cebule siekamy dość drobno. Całość warzywnego farszu smażymy na oliwie przez kilka minut. Chodzi o to, aby warzywa nieco zmiękły.

Mieszamy suche składniki – mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie ucieramy z masłem.

Teraz czas na polaczenie suchych składników z usmażonymi warzywami i utartymi żółtkami.

I prawie ostatni element – ubijamy na dość sztywno pianę z białek. Warto oczywiście białka lekko posolić , bo wtedy lepiej się ubijają. Ubitą pianę dodajemy do reszty składników, całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Podłużne blaszki smarujemy masłem i obsypujemy wewnątrz bułką tartą. Do tak przygotowanych form wlewamy ciasto.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni  przez około 30 – 35 minut. Terrina powinna być z wierzchu jasnobrązowa.

 

Podana ilość składników wystarczy na dwie średniej wielkości foremki do pieczenia.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-07-14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *