Tajskie kulki krewetkowe

Orientalny, tajski smak i tak lubiane krewetki. Czego chcieć więcej ? Przygotowanie tej potrawy nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Do dzieła: robimy tajskie kulki krewetkowe.

Składniki:

– 500 g krewetek mrożonych najlepiej średnich i obranych

– 2 małe cebulki

– 2 strączki ostrej papryki

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki sosu rybnego

– 4 łyżki mąki kukurydzianej

– łyżeczka startego imbiru

– pól szklanki świeżej kolendry

– szklanka bułki tarta

– 4 l7yzki słodkiego sou chili

– pól szklanki oliwy

Krewetki rozmrażamy, jeśli trzeba obieramy. Następnie obgotowujemy w wodzie. Zajmie nam to 2 minuty. Ugotowane krewetki drobno kroimy. Ścieramy świeży imbir (potrzebujemy łyżeczkę imbiru). Drobno siekamy czosnek, cebulki, ostre chili i kolendrę.

Krewetki  mieszamy z posiekanymi składnikami – czosnkiem, chili, kolendrą i cebulą. Wlewamy 2 łyżki sosu rybnego, wsypujemy 4 łyżki  maki kukurydzianej. Sprawdzamy czy powstała masa pozwala na lepienie kulek. Raczej nie, a więc dosypujemy tyle bułki tartej, aby stało się to możliwe.

Teraz lepimy krewetkowe kulki wielkości małej śliwki. Ulepione kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie , można smażyć je także w głębokim tłuszczu. W tym ostatnim przypadku warto pamiętać o odsączeniu ich z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

tajskie kulki krewetkowe

Wyglądają całkiem apetycznie, a smakują jeszcze lepiej

 

Gotowe kulki podajemy ze słodki sosem chili. Jeśli podamy je także z ryżem, to powstanie zupełnie zgrabne danie na obiad.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-08-30

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *