Sałata z salsą mango

Skorzystałam z dużego zaapsorbowania Marcina pracą i wdarłam się do kuchni. Postanowiłam zrobić coś lekkiego, w sam raz na letnie gorące dni.

Produkty:

– dwa rodzaje sałaty (np. masłowa i karbowana)

– mango

-2 szalotki

– szczypiorek (ten cienki),

– limonka

– papryczka ostra zielona i czerwona

– 2 łyżki oliwy

-szczypta soli, pieprzu i cukru

Najpierw robimy sos, bo musi on trochę czasu spędzić w lodówce (minimum pół godziny). Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Musimy omijać pestkę, która nie daje się prosto wyjąć. Cebulki (szalotki) kroimy w krążki, szczypiorek siekamy. Limonkę  musimy sparzyć wodą, a później ścieramy skórkę na tarce, następnie wyciskamy sok. Z papryczek usuwamy nasionka i kroimy je na małe kawałki. Wszystko mieszamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i cukier i wstawiamy do lodówki. Teraz możecie poczytać sobie o naszych wyprawach w blogu. Po co najmniej 30 minutach, zabieramy się za sałatę, którą myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki mniej więcej równej wielkości.  Całość polewamy salsą.

Najlepiej smakuje z bagietką.

 

 

Dodane przez Małgosia dnia 2013-07-26

Related Post

Hello Awin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *