Placki ziemniaczane z cukinią

Bardzo lubię placki ziemniaczane. Trudno jednak zaprzeczyć stwierdzeniu, iż nie jest to danie lekkostrawne. Coś więc trzeba było zrobić z tą miłością. Postanowiłem stworzyć wersję bardziej dietetyczną, a jednocześnie ciągle smaczną jednej z tak lubianych przeze mnie potraw. I tak powstały placki z cukinią.

Składniki :

– 1 kg  ziemniaków

– 0,5 kg cukinii

– cebula

– jajko

– 3- 4 łyżki mąki

– sól

– pieprz

– oliwa

Ścieramy obrane ziemniaki na tarce o jak najdrobniejszych otworach. To samo robimy z obraną cebulą. Myjemy cukinię i  ścieramy ją na wiórka, oczywiście ze skórą. Wszystkie składniki mają znaleźć się w jednym naczyniu. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby masa nie była płynna, a uzyskała bardziej zwarta konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Lepiej formować niezbyt duże placki. Jest bowiem gwarancja, ze dobrze się usmażą  i na dodatek szybko.

Placki powinny być chrupkie  i dobrze przypieczone, ale nie spalone. Można je podawać z kwaśną śmietaną , sosami. Są znakomite jako samodzielne danie, ale mogą także Stanowic dodatek np. do mięsa.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-08-29

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *