Blog,  dania główne mięsne,  Smaki

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Polędwiczki wieprzowe stały się w ostatnich latach bardzo popularne. To mięso przygotować można łatwo, a i kosztuje niezbyt drogo. Daleko mu, jeśli chodzi o cenę, do siostry, polędwicy wołowej. Polędwiczki najczęściej podawane są w wersji smażonej, grillowanej. Ja proponuję wersję pieczoną. To zdrowsze rozwiązanie, a doznania smakowe będą chyba lepsze niż w przypadku smażonej wersji. W tym miejscu jedna uwaga, a właściwie przypomnienie. Mięso wieprzowe musi być usmażone, upieczone, czy też ugotowane. Tu nie ma miejsca na półśrodki , wieprzowina w wersji surowej nie nadaje się do spożycia.

Pieczona polędwiczka wieprzowa – Składniki :

– polędwiczka wieprzowa

– 2 ząbki czosnku

– sól

– pieprz

– oliwa

–  2 łyżki musztardy

– 2 łyżki miodu

– kieliszek wódki lub innego mocnego alkoholu

Wykonanie

Przy okazji tego przepisu mam pewną trudność z określeniem ilości  poszczególnych składników. Wszystko zależy jaką polędwiczkę będziemy chcieli przygotować. Może to być mała 15 dag lub duża 50 dag, Jeśli nasze mięso nie będzie ważyło więcej niż około 40 dag ilości składników podane powyżej wystarczą.

Rozgrzewamy piekarnik do 180  stopni. Polędwicę myjemy, pozbawiamy błon i tłustych części, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię  z oliwą i kładziemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron tak, aby się „zamknęło”. Pod koniec obsmażania dolewamy kieliszek mocnego alkoholu. Trzeba uważać – patelnia może się zapalić. W takim wypadku należy pilnować, aby od chwilowego ognia nic się nie zajęło.

Następnie całą zawartość patelni czyli mięso i tłuszcz przekładamy do żaroodpornego naczynia, dokładamy  i wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach wykładamy mięso i smarujemy musztardą i miodem i znowu wkładamy do piekarnika na jakieś 10 minut. Po 30 minutach mięso jest gotowe. Przed jedzeniem warto dać mu chwilę odpocząć . Polędwiczka nadaje się do jedzenia i na ciepło i na zimno, pełniąc role wędliny do kanapek. Jest smaczna i delikatna. Przy pieczeniu wytworzy się nieco płynu  i skarmelizują się ząbki czosnku. Razem stworzy to smaczny sos.

Pieczona polędwiczka wieprzowa
Pieczona polędwiczka wieprzowa

Inne dania mięsne znajdziecie tu.

Dodane przez Marcin dnia 2013-07-23

Od wielu lat zwiedzam i wędruję po Polsce i świecie. Zawsze na własną rękę i na własny rachunek. Polska znajdowała i znajduje szczególne miejsce w moich podróżniczych planach. Mam także wielki sentyment do Hiszpanii, po prostu lubię ten kraj z jego wspaniała kulturą, zabytkami i krajobrazami. Odkąd pamiętam lubiłam poznawać nowe miejsca, zaglądać w tajemnicze zakamarki, podróżować. Ta pasja towarzyszyła mi także w życiu zawodowym, a zdarzyło się w nim wiele.Pisałam o polityce międzynarodowej, ale także o zwiedzaniu Polski i Europy. Dalekie podróże związane z pracą, wizyty w niezwykłych miejscach, takich jak Downing Street 10 czy Pałac Elizejski tylko rozbudziły mój i tak wielki apetyt na poznawanie świata. Po drodze udało mi się napisać przewodnik po Mazowszu, bo Polska zawsze była dla mnie fascynującym miejscem do odkrywania. Od 8 lat prowadzę stronę Podróżniczego Domu Kultury. Piszę, fotografuję i opowiadam w mediach społecznościowych. Pokazuję i opisuję tylko to, co sama widziałam. Patrzę na świat optymistycznie, ale i krytycznie. Nie potrafię żyć bez podróży.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies