Ciasto jogurtowe z migdałami

Tym razem zainspirowały mnie greckie przepisy. Ciasto jogurtowe z migdałami to doskonała propozycja na niezobowiązujący deser, przyjemny dodatek do zwykłego, codziennego posiłku.

Składniki :

– 120 g masła

– 3 jajka

– szklanka cukru

– 2 szklanki mąki

– 1- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki sody

– szklanka jogurtu

– ½ szklanki migdałów

– 3 łyżki płatków migdałowych

– 3 łyżki likieru migdałowego

Ciasto przygotowuje się łatwo i szybko. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Miksujemy masło z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.  Do masy z cukru i masła dodajemy  żółtka i dalej miksujemy. Kiedy ta część ciasta jest gotowa ( masa powinna być jednolita) dodajemy do niej przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę i jogurt. Migdały zalewamy gorącą wodą i następnie obieramy ze skórki.  Kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do masy.  W ostatnim etapie dokładamy ubita pianę, dolewamy likier migdałowy, mieszamy dokładnie (można to zrobić przy użyciu miksera). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.  Zostaje nam tylko przełożenie całej masy do blachy. Staramy się rozprowadzić masę równomiernie pocałuj powierzchni naszej formy do pieczenia. I …wkładamy do piekarnika na około 30 minut (jak zawsze trzeba sprawdzać czy ciasto przypadkiem nie chce się spalić).

To ciasto znakomicie smakuje tuz po wyjęciu z piekarnika, ale zachowuje świeżość także przez kolejne co najmniej dwa dni. Zawdzięczamy to użyciu jogurtu. Można oczywiście posypać ciasto cukrem pudrem, ale zdecydowanie nie jest to konieczne. I tak jest słodkie i dobre.

 

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-08-28

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *