Ciasto jagodowe

Miałem mały problem z tym jak nazwać ten przepis. Powód jest dość prozaiczny. Przez lata mieszkałem w Krakowie i to co w innych miejscach Polski uchodzi za „jagody” przez mieszkańców tego miasta  znane jest jako „borówki”. Postanowiłem jednak trzymać się wersji jagodowej. Przepis ten idealnie nadaje się na letnie dni, także te upalne. Poza tym kiedy jak nie teraz jest czas na pieczenie borówkowych, przepraszam, jagodowych, specjałów.

Składniki :

– 400 g jagód

– 80 g płatków migdałowych

– 50 g masła

– 50 ml śmietany

– 50 g cukru

Ciasto

– 4 jajka

– 200 g cukru

– 200 g masła

– 150 g mąki ziemniaczanej

– 200 g mąki

– 150 g maślanki

– 1 opakowanie proszku do pieczenia

Zaczynamy od umycia i przebrania owoców. Kupując jagody często  znajdujemy w torebce także małe listki, które zawieruszą się przy zbieraniu.  Następnie przygotowujemy wierzch do ciasta. Roztapiamy masło, dodajemy cukier, migdałowe płatki i śmietanę.  Doprowadzamy do zagotowania i dajemy masie wystygnąć.

Przygotowanie ciasta jest proste. Najpierw jednak rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Teraz ciasto.  Miksujemy  cukier i masło. Robimy to dokładnie, tak by masa była dość puszysta. Następnie dodajemy po jednym  jajku. Cały czas ubijamy. W kolejnym etapie mieszamy obie mąki i proszek do pieczenia, przesiewamy. Następnie stopniowo dodajemy  do  masy powstałej z cukru i mąki, na zmianę z maślanką. Trzeba pilnować by powstała jednolita masa.

Piekarnik rozgrzany. A więc na blachę dajemy papier do pieczenia. Na papier wylewamy ciasto. Na ciasto kładziemy jagody. Będą widoczne – pokryją całą powierzchnię ciasta. Na koniec, a właściwe na wierzch, wędruje masa z płatkami migdałowymi. Teraz zostało już tylko pieczenie. Zajmie nam to pewno 30 minut, ale jak zawsze trzeba sprawdzać.

Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem, można także zrobić bitą śmietanę i podawać ciasto właśnie z nią i świeżymi jagodami. Dekadenckie, trochę niezdrowe, ale smaczne.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-07-30

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *