Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie można wykorzystać zarówno do zrobienia „czegoś słodkiego” jak i do zupełnie „wytrawnych” potraw. Ta „wytrawna” propozycja nawiązuje do letniego sezonu, bo obok ciasta jej bohaterem będzie szpinak. Wiem, że szpinak jest dostępny i w innych porach rok, ale w lecie jest go najwięcej i jest najtańszy. Wracając do ciasta francuskiego proponuję użycie gotowego. Można oczywiście bawić się w samodzielne przygotowywania , ale akurat w tym przypadku opcja gotowa jest najlepszym rozwiązaniem.

Składniki :

– ciasto francuskie opakowanie

– 60 – 70 dag szpinaku

– pól pęczka koperku

– 30 dag białego sera ( może być tłusty lub póltłusty)

– 2 jajka

– 3 lyżki masła

– 1/3 szklanki mleka

– oliwa

-pieprz

– sól

– masło do wysmarowania formy

Zakładam, iż chcemy wszystko zrobić szybko. Tak więc na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (można to zrobić później warto jednak  nie czekać z gotowymi produktami na rozgrzanie się piekarnika). Ciasto rozmrażamy i  kroimy na pół. Czasem  rozwijane ciasto pęka lub rozrywa się. Należy tego unikać i poczekać aż będzie wystarczająco rozmrożone do rozwijania. Jeśli jednak tak się stanie nie ma się czym martwić. Po całkowitym  rozmrożeniu należy po prostu skleić kawałki i gotowe.

Szpinak myjemy i kroimy dość drobno. Nie trzeba przesadzać z oszczędnością i warto wyrzucić twardsze łodyżki. Następnie musimy posiekać koperek i rozdrobnić ser. Czas na cebulę – ją też należy posiekać.

Teraz pora na przygotowanie masy. Na rozgrzaną patelnię wędruję cebula. Po zeszkleniu cebuli dokładamy szpinak  koperek i ser. Smażenie powinno zając nam 3- 4 minuty.  Kiedy już skończyliśmy ten proces odstawiamy patelnię z ognia/płyty i wbijamy do masy dwa jajka, przyprawiamy i mieszamy.

Masło topimy i  dolewamy mleko. Oczywiście pilnujemy by całość się nie spaliła i przysmażyła.

I teraz wielki finał. Foremkę do pieczenia – najlepsza będzie prostokątna. Smarujemy masłem. Na dno kładziemy jeden płat ciasta francuskiego i smarujemy masłem z mlekiem. Wykładamy masę, a  na wierzch kładziemy druga cześć ciasta i smarujemy ją  masłem z mlekiem.

Całość wędruje do piekarnika na około 30 minut – jak zawsze trzeba sprawdzać.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-07-12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *