Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie można wykorzystać zarówno do zrobienia „czegoś słodkiego” jak i do zupełnie „wytrawnych” potraw. Ta „wytrawna” propozycja nawiązuje do letniego sezonu, bo obok ciasta jej bohaterem będzie szpinak. Wiem, że szpinak jest dostępny i w innych porach rok, ale w lecie jest go najwięcej i jest najtańszy. Wracając do ciasta francuskiego proponuję użycie gotowego. Można oczywiście bawić się w samodzielne przygotowywania , ale akurat w tym przypadku opcja gotowa jest najlepszym rozwiązaniem.

Składniki :

– ciasto francuskie opakowanie

– 60 – 70 dag szpinaku

– pól pęczka koperku

– 30 dag białego sera ( może być tłusty lub póltłusty)

– 2 jajka

– 3 lyżki masła

– 1/3 szklanki mleka

– oliwa

-pieprz

– sól

– masło do wysmarowania formy

Zakładam, iż chcemy wszystko zrobić szybko. Tak więc na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (można to zrobić później warto jednak  nie czekać z gotowymi produktami na rozgrzanie się piekarnika). Ciasto rozmrażamy i  kroimy na pół. Czasem  rozwijane ciasto pęka lub rozrywa się. Należy tego unikać i poczekać aż będzie wystarczająco rozmrożone do rozwijania. Jeśli jednak tak się stanie nie ma się czym martwić. Po całkowitym  rozmrożeniu należy po prostu skleić kawałki i gotowe.

Szpinak myjemy i kroimy dość drobno. Nie trzeba przesadzać z oszczędnością i warto wyrzucić twardsze łodyżki. Następnie musimy posiekać koperek i rozdrobnić ser. Czas na cebulę – ją też należy posiekać.

Teraz pora na przygotowanie masy. Na rozgrzaną patelnię wędruję cebula. Po zeszkleniu cebuli dokładamy szpinak  koperek i ser. Smażenie powinno zając nam 3- 4 minuty.  Kiedy już skończyliśmy ten proces odstawiamy patelnię z ognia/płyty i wbijamy do masy dwa jajka, przyprawiamy i mieszamy.

Masło topimy i  dolewamy mleko. Oczywiście pilnujemy by całość się nie spaliła i przysmażyła.

I teraz wielki finał. Foremkę do pieczenia – najlepsza będzie prostokątna. Smarujemy masłem. Na dno kładziemy jeden płat ciasta francuskiego i smarujemy masłem z mlekiem. Wykładamy masę, a  na wierzch kładziemy druga cześć ciasta i smarujemy ją  masłem z mlekiem.

Całość wędruje do piekarnika na około 30 minut – jak zawsze trzeba sprawdzać.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-07-12

2 thoughts on “Ciasto francuskie ze szpinakiem

  • Z zainteresowaniem poznalam zamieszczone przepisy, sa proste, jasno opisane, wiec sprawdzilam, na razie jeden, czy to prawda, ze jest latwy do przygotowania, smaczny i pozywny. Wybralam ciasto francuskie ze szpinakiem. Udalo sie, bylo znakomite, a jak wygladalo, pokazuje na FB. Zamierzam probowac dalej, zachecona udanym pierwszym krokiem. Slowa uznania dla autora zamieszczonego przepisu. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *