Brzoskwiniowa granita

Wczoraj, kiedy zobaczyłam w Konstancinie pierwsze oznaki jesieni, postanowiłam szybko napisać ten przepis. Jest to deser typowo letni. Potrzebujemy:

– cztery żółte brzoskwinie (moje nie były żółte, stąd inny kolor),

– 2 łyżki wódki malinowej (kiedy zastanawialiśmy się z Marcinem, czym ją zastąpić, okazało się, iż można taką dostać),

– 2 łyżki cukru pudru,

– 200 ml wina musującego,

– kilka malin

Brzoskwinie nacinamy na krzyż i zalewamy gorącą wodą, aby zdjąć skórkę. Następnie usuwamy, pestki i kroimy owoce w kostkę, wkładamy do miksera, skrapiamy 2 łyżkami wódki, posypujemy cukrem pudrem (jeśli ktoś lubi słodkie, może dodać więcej niż w przepisie). Wszystko miksujemy, a potem dodajemy wino musujące i mieszamy. Przekładamy do metalowej miski i wkładamy na 8 godzin do zamrażalnika. Podczas zamrażania od czasu do czasu mieszamy widelcem, aby całość nie zbiła się w jedną masę. Po nałożeniu do szklaneczek, dekorujemy malinami.

 

Dodane przez Małgosia dnia 2013-08-02

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *