Dżem czereśniowy

Trwa sezon na czereśnie. To doskonała okazja by najeść się tych wspaniałych i smacznych owoców. Można także zachować wspomnienie tego czasu na dłużej robiąc dżem z czereśni. Będziecie zaskoczeni jak prosto można przygotować dżem i jak niewielu potrzebujemy do tego składników.

Składniki:

3 kg czereśni

50 – 100 ml mocnego i słodkiego likieru (użyłem Cointreau) – opcjonalnie

Jak widać potrzebujemy wyłącznie czereśni. Proces  przygotowania dżemu nie jest zbyt skomplikowany. Najpierw drylujemy owoce czyli pozbawiamy je pestek. Najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnego urządzenia zwanego drylownicą.  Następnie pozbawione pestek czereśnie wrzucamy do dużego naczynia w którym będą się rozgotowywały przez jakieś 1,5 godziny. Do tego celu bardzo wygodny jest duży wok. Nie potrzebujemy  żadnego tłuszczu czy też cukru. Czereśnie mają się rozpadać na małe kawałki i w efekcie ma postawać dżemowa masa. Gdy już będzie blisko finału  warto wlać alkohol. Nada on całości specyficzny posmak. Ostatnią czynnością jest przełożenie gorącego dżemu do wyparzonych słoików, potem ich zakręcenie i odwrócenie dnem do góry. W tej pozycji czekają na wystygnięcie. A potem jest już tylko jedzenie.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-06-30

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *