Zupa koperkowa

Bardzo lubię nowe smaki, nowe składniki. Chętnie jednak wracam do starych sprawdzonych potraw. Czy to sentyment ? Może powinienem napisać, ze coś mi przypominają, ale wracam, bo są po prostu smaczne. I tak doszliśmy do zupy koperkowej. Jeszcze jedna dygresja ,koperek na pewno nieraz zagości na tej stronie. Następnym razem już w innym towarzystwie.

Składniki :

– włoszczyzna

– pęczek koperku

– skrzydełko z kurczaka

– sól

– masło

Skrzydełko z kurczaka zalewamy 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zbieramy szumy i dokładamy jarzyny. Koperek myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i podsmażamy koperek. Kiedy już warzywa w zupie są miękkie dokładamy zawartość patelni i gotujemy jeszcze kilka minut. Da to szansę wszystkim składnikom n a „przeżarcie się” (to jakieś okropne sformułowanie). Zupa jest gotowa. Zupę można podawać ze śmietaną i ryżem. Zamiast ryżu czasami daje się lane kluski (trochę to dziwne). Zdecydowanie proponuję ryż. Ponieważ gotowaliśmy wywar na skrzydełku powinien być delikatny i nie nadmiernie tłusty. Taka ilość składników powinna zaowocować wazą z 4 może 5 porcjami zupy.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-06-07

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *